kleuters

Groep 7/8

Welkom op het gedeelte van groep 7/8. De leerkracht zal hier regelmatig nieuws en foto's plaatsen. Zo kunt u toch af en toe eens een kijkje in de klas krijgen. Heeft u zelf leuke foto's of nieuwtjes over groep 7/8? Mail dit dan naar info@pcbs-ichthus.nl

BERICHTEN

18 mrt 2019 - Handige websites
We weten dat herhaling belangrijk is. Het is dan ook ontzettend prettig en leuk dat je dit kunt doen op de computer. Hieronder volgen een aantal handige websites. Het is raadzaam dat je iedere schooldag 15 tot 30 minuten aan bloon en andere sites besteedt.

 

www.onlineklas.nl 
Hierbij ga je naar de ‘oude site’ om te oefenen met rekenen, taal en aardrijkskunde. Je kunt hier goed oefenen met breuken!

 

www.flyinglions.nl/meesterkees

www.spelletjesplein.nl 

Hier kun je allerlei vakken oefenen.

 

www.topo-oefenen.nl

Hier kun je topografie oefenen. Je kunt ook andere vakken aanklikken op jouw niveau.

 

www.rekenlessen.nl 

Op deze website kun je uitleg vinden (over breuken bijvoorbeeld) en meteen na de uitleg oefenen met de lesstof.
www.rekenen-oefenen.nl

Hierbij kun je oefenen met rekenlesstof op eigen niveau.

 

www.leestrainer.nl en www.junioreinstein.nl 

Op deze site staan voor alle vakgebieden verschillende oefeningen, ook in CITO-vraagstelling.

 

www.begrijpend-lezen-oefenen.nl

www.oefensite.rendierhof.nl/online/begrijpjeme/

Begrijpend lezen kun je hier extra oefenen.

 

Heel veel leer-plezier!


20 jun 2018 - Sportdag 2018
Preview foto Het was maandag weer tijd voor de sportdag. Iedereen deed lekker fanatiek mee en zo zijn er ook weer een aantal records neergezet. Hieronder de winnaars:

60 meter sprint - Eli met 6,21 seconden

Hoogspringen - Xavier met 120 cm

Werpen - Dilan met 29 meter

Hordenloop - Dilan met 5 seconden

Verspringen - Levi met 480 cm

400 meter - Levi met 1 minuut en 18 seconden

Kogelstoten - Dilan met 9,9 meter

Het was een mooie, actieve dag!


18 apr 2018 - Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Preview foto

We gingen met de auto naar Enkhuizen. Toen we daar aan gekomen waren gingen we met de boot naar het ZZ-Museum. We werden opgevangen door de begeleiders. We gingen naar een huisje en kregen daar allemaal opdrachten die met de Tweede Wereldoorlog te maken hadden. We deden alsof we in het verzet zaten.

Wij begonnen met het maken van valse persoonsbewijzen. Daarna moesten we voedselbonnen moesten stelen bij het postkantoor. Toen we bij het postkantoor waren vroegen we of voedsel bonnen mochten. De mevrouw vroeg of we een vergunning hadden. Wij zeiden nee, dus gingen we een plan verzinnen. Dat plan was dat 2 kinderen haar gingen afleiden en ik pakte de bonnen. En dat werkte! Toen brachten we de bonnen naar een mevrouw, maar we werden achtervolgd door een NSB-er. Hij kon ons verraden. Hij controleerde ons en vroeg om ons persoonsbewijs.

We hadden nog een opdracht dat we naar een woonhuis moesten. Daar was een vrouw die ons liet zien wat je moest eten in de honger winter. Je moest tulpen bollen en suiker biet eten. We kregen filmpjes te zien van de hongerwinter. Ik schrok een beetje toen ik dat zag. Ze hadden geen eten en ze waren nog dunner dan een stok! Het was zo erg.

Daarna kregen we een koffer en die moesten we brengen naar een mevrouw. Die mevrouw zat in het verzet en ze was verraden door iemand. Wij moesten haar helpen.

Toen we klaar waren gingen we naar het kleine huisje daar pakte we onze spullen en gingen we naar de boot en met de boot naar de auto’s. Toen reden we weer over de dijk naar school en we leefde nog lang en gelukkig J.

Ik heb geleerd hoe je een persoonsbewijs kan vervalsen en dat je niemand kon vertrouwen in die tijd. En hoe de mensen leefde toen. Ik vond het super leuk en zou het heel graag nog een keer willen doen, omdat ik het heel interessant vind.

Geschreven door Caio van Kessel


27 mrt 2018 - Project 4 en 5 mei
Preview foto In groep 7/8 zijn we bezig met een project over 4 en 5 mei. Op 4 mei herdenken we de doden

en op 5 mei vieren we de vrijheid. Maar waarom doen we dat nu eigenlijk?

Dat leren we door middel van de televisieserie '13 in de oorlog', waarin we worden meegenomen in verschillende situaties die zich afspeelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 10 april gaan we naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, waar we inzicht krijgen in het dagelijks leven en het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. We gaan zelf ook activiteiten uitvoeren voor het verzet en zullen ervaren dat je altijd op je hoede moest zijn.

Op 24 april krijgen we een gastles van 'Veteraan in de klas'. Deze veteraan komt ons van alles vertellen over zijn/haar tijd in het leger. Dit is vaak in combinatie met beelden en materialen.

Een erg leerzaam en interessant project!


13 mrt 2018 - Stage lopen
Preview foto Vandaag hebben wij stage gelopen. Onze klas was in twee groepen gesplitst. Een groep ging naar de Albert Heijn (Voorhof) en een groep ging naar de Afvalzorg. We kregen informatie van iemand uit het bedrijf, deden een quiz, gingen het bedrijf in, leerden meer over alle beroepen die je er kunt doen en gingen zelf ook even aan het werk. Eenmaal op school teruggekomen deelden we onze ervaringen met elkaar door middel van een coöperatieve werkvorm. We hebben ook een bedankje gemaakt voor beide bedrijven. Het was een leuke, leerzame dag. 

19 dec 2017 - Schoolschaatsen 2017
Preview foto We zijn met groep 7/8 bij Flevonice geweest. Een ontzettend leuke ervaring voor alle kinderen. Schaatsen op natuurijs is iets wat deze generatie niet of nauwelijks heeft meegemaakt. Daarom was dit uitstapje voor de meeste kinderen echt uniek! 

 

Vooraf hebben we een schaatsles gekregen tijdens gym. Twee docenten van Flevonice hebben ons op skeelers les gegeven. We hebben vooral gelet op de schaatstechniek, daarna pas op de snelheid. Er werden allerlei leuke oefeningen aangeboden en er was ook veel aandacht voor de leerlingen die het nog wat lastig vonden.

 

Op 19 december zijn we met de bus naar Flevonice gebracht. Daar kregen we schaatsen. Na een paar rondes op de schaatsbaan werden de kinderen ingedeeld in groepen: beginners en gevorderden. Iedere groep werd begeleid door een trainer van Flevonice. De techniek werd verbeterd en de groei was zichtbaar. Kinderen die in de beginnersgroep nog startten met hulpmiddelen, konden het na een tijdje helemaal zelf!

Daarna mochten we de 3 kilometer baan in de natuur op. Dat was echt een behoorlijke tocht. Er waren zelfs hele stoere kinderen die de baan nóg een keer op gingen! Al met al een prachtige dag.


06 dec 2017 - Sinterklaas 2017
Preview foto Sinterklaas was weer in het land en natuurlijk bracht hij ook onze school een bezoekje.

Wij doen in de bovenbouw aan surprises. Wat heeft iedereen z'n best gedaan zeg! Zag er prachtig uit. Sinterklaas bezocht onze klas ook nog even en bracht hierbij het klassencadeau. We hebben een nieuw spel gekregen; Kolonisten van Catan junior. Daar gaan we vast veel spelplezier aan beleven.

In de middag hebben we een spelletjes circuit door school gedaan. Het was een gezellige dag.


27 nov 2017 - Rembrandthuis
Ichthus gr. 7/8 bezocht het Rembrandt huis

 

21 november zijn wij naar het Rembrandt huis geweest, in Amsterdam. Je kan je voorstellen dat wij super veel daar hebben geleerd! Wil je weten wat? Lees dan zeker even door.

 

Aangekomen bij het Rembrandt huis:

Wij werden ontvangen door een (Aardige) begeleider van het Rembrandt huis, eerst vertelde ze ons iets over het huis van Rembrandt, maar wij hadden natuurlijk ook voorkennis zoals, hij is geboren in 1606 in Leden maar op zijn 21ste verhuisde hij naar Amsterdam en kocht een duur huis van ongeveer 13 duizend gulden terwijl je maar 200 gulden per maand kreeg.  Even later kregen we een rondleiding door het huis van Rembrandt Van Rijn, twee afdelingen van het huis vond ik het meest leerzaam en leuk. Eén was een kamer vol mooie schilderijen en bij de ander vertelde onze begeleider hoe verf toen werd gemaakt.

 

Workshop:

Na het vertellen kregen we een workshop. Eerst kregen we een ets pen en een plastic plaat, dat plastic plaat moesten we over onze landschap (ets) zetten vervolgens moesten we met onze ets pen alles over tekenen toen gingen we met een inkt roller over de tekening (ets) daarna voor de licht(e) & donker(e) effecten moesten we vegen, dus voor licht moest je meer vegen en het tegenovergestelde voor donker. Ten slotte moest onze ets in een pers machine, ‘’TADA’’ daar is onze mooie ets.

 

Ik heb zelf VEEL geleerd en genoten van deze reis. Bedankt voor het lezen.

 

Geschreven door: Mercy uit groep 8

 

 


16 nov 2017 - Lelystad 50 jaar!
Onlangs hebben wij met de school meegedaan aan het vlaggenproject. Iedere klas had een deel ontworpen van een vlag. Deze ideeën waren uitgewerkt door de klassen en samengevoegd door enkele leerlingen van groep 8. Het is een prachtig ontwerp geworden. Dit ontwerp is op een echte vlag afgedrukt. De vlag is tijdens het 50 jarig bestaan van Lelystad getoond aan niemand minder dan koning Willem-Alexander!

Dat was een bijzonder moment.


15 nov 2017 - Handbal toernooi
Preview foto We hebben de afgelopen periode meegedaan aan het handbal toernooi. Vooraf hebben we trainingen gevolgd bij meester Rémon. Dat zorgde ervoor dat we meer inzicht kregen in het spelletje.

We hebben tijdens de twee wedstrijddagen ontzettend goed ons best gedaan. Het ging fanatiek en het was gezellig. De school is trots op deze kanjers!


10 okt 2017 - Kinderboekenweek 2017
Preview foto Gruwelijk eng! Dat is het thema van dit schooljaar. Na een spetterende opening met veel verkleedde mensen hebben we de school versierd met onze werkjes. We hebben een horror huis bedacht en uitgetekend, een gruwelijk monster gemaakt door een luisteropdracht en we zijn bezig met voorlezen voor de kleuters. Iedere ochtend lezen we voor. We kiezen een boek uit, bereiden dit voor en bedenken vragen. Het is natuurlijk belangrijk dat het spannende boeken zijn. De kleuters en de leerlingen van groep 7/8 halen veel plezier uit deze opdracht.

21 jul 2017 - Flevonice schoolreis
Preview foto De laatste schooldag was dit jaar wel extra bijzonder: niet alleen namen wij afscheid van Jesaja, Jeffrey, Jenna, Mark, Treasure, Hind, Karim, Latisja en Adam. Ook mochten we nog op schoolreis!

Dankzij onze scherpe kennis tijdens de Rabobank Bankbattle wonnen wij de 2e prijs van Flevoland! Deze 2e prijs was een schoolreis naar Flevonice in Biddinghuizen. Met dank aan Sibo, Luz, Marian en Mariam konden we daar komen. Wat hebben we ontzettend genoten van de hele dag! In het water, in de modder, op het verkeerpark, op de glijbanen, overal was vermaak. Tussendoor werden we goed verwend met een patatje, snack en een drankje. Geweldig voor elkaar! Bedankt Rabobank en Flevonice!


14 jun 2017 - Schoolkamp
Zoals elk jaar heeft groep 7/8 kamp!! Toen we daar aankwamen moesten we eerst een uur wachten op de vrouw die de sleutel van het huisje kwam brengen! We deden wat spelletjes en renden rond en hadden GEEN geduld.  Daarna kwam ze eindelijk. Als eerst ging juf Bianca met meester Remon naar binnen. Daarna stormde we naar binnen!! De meisje moesten beneden slapen en de jongens in de kamer boven. Als eerste gingen we naar onze kamers en de meisjes gingen gelijk hun luchtbedden oppompen. Met muziek! Daarna gingen we een High-Thea houden. We gingen juf helpen met de koekjes , cakejes en nog veel meer op bordjes leggen.
Daarna gingen we naar het hondenstrand. Pootjebaden of zwemmen of gewoon lekker zitten bij juf en meester. Daarna na ongeveer een uurtje gingen we terug naar huis. Toen gingen we eten. We aten pannenkoeken. Sommige kinderen hadden er 1 a 2 gebakken en sommige meerdere! Daarna deden we een quiz die best lastig was. En een bonte avond! Waarbij natuurlijk iemand een prijs heeft gewonnen!  Daarna een kleine disco waarbij een paar jongens met water op ons gingen spuiten!
Daarna was DROPPING!!!!!!!!!!!!! Om 00:00 begon het eerste groepje met meester Remon , Darell en Mark. Jenna , Latisja ,Imani, Hind. Dilan , Jeffrey , Levi , Dylano en Adam.  Als laatste Treasure , Mercy en Rania. Het was super eng maar leuk! Daarna wachten juf Bianca ons op met een kopje thee en wat lekkers. Toen iedereen er was gingen we naar onze kamers. Onze pyjama aantrekken, kletsen en nog veel meer. Ook kwam juf Bianca voorlezen met een grappig verhaaltje over Jantje met zijn boot. Om 02:30 gingen we ongeveer slapen.
De volgende dag waren we best vroeg wakker. Toen iedereen wakker was gingen we wat kletsen en naar buiten. Daarna gingen we ontbijten. We hadden nog wat pannenkoeken van gisteren en we aten wat broodjes met ei en normaal beleg. Toen gingen we onze spullen inpakken en de kamers schoonmaken. Daarna werden er klusjes verdeeld! Want we moesten het natuurlijk wel schoonmaken. Sommige kinderen moesten de keuken doen, de WC, de kamers, de gangen, en de veranda.
Toen we klaar waren moesten we heel eventjes wachten om naar… CENTERPARKS DE EEMHOF TE GAAN!!!!!!!!!!!! We waren heel blij en hadden er super duper veel zin in! We gingen de hele tijd van de Turbo Twister en van de Wildwaterbaan(dat was toch wel onze favoriete!) en meester Bram was ook mee. Hij had een GoPro meegenomen! Waar we leuke stukjes van de glijbaan mee konden filmen!! Voor de rest gingen we zwemmen zwemmen en nog meer zwemmen. We waren daar tot 7 uur! Daarna gingen we terug naar het scouting ’s gebouw omdat we onze spullen in de auto moesten doen! Daarna gingen we het gebouw verlaten.

 

Geschreven door: Imani Mac-Intosh groep 7


17 mei 2017 - Bankbattle
Wij hadden een spannende maar leuke wedstrijd: de BankBattle. Dit was een soort quiz met heel veel verschillende soorten vragen. We werden op gedeeld in groepen.

-         Rekenen -         Biologie -         Algemeen -         Sport -         Muziek -         Koninklijk huis -         Eten/Drinken

-         Geschiedenis -         Taal -         Aardrijkskunde -         Technologie

Je had een maatje waarmee je twee onderwerpen kon gaan kiezen en daar mee ging je aan de slag. Wij gebruikten de computers maar tuurlijk ook ons verstand. We kregen kaartjes met de vragen en die moesten wij beantwoorden en later aan de controleur geven, want elk zo’n kaartje had een nummer. Er was een grote kaart met alle nummers door elkaar heen en als je dus het nummer van de vraag kaart had gevonden schreef je dat op de grote kaart. Al die letters bij elkaar vormden een vraag die de code van een kluis zou geven. Even later waren we klaar we waren opgeluch,t maar toen… moesten we ook nog vragen beantwoorden op de computer en dat waren volgens mij acht vragen. Na ongeveer negen keer opnieuw de antwoorden beantwoorden hadden we eindelijk alles goed en waren we klaar met de BankBattle. Dat was niet alles we moest een weekend lang wachten en later kreeg juf Bianca een mail van de BankBattle we 2e van heel Flevoland waren. We kregen ook een prijs en dat is een schoolreisje naar Flevo On Ice! Hoe cool is dat! Nou wij gaan zeker genieten van dat schoolreisje. Wij vonden dat natuurlijk heel erg leuk!

Geschreven door Mercy Elendu


03 mei 2017 - Veteraan in de klas
BIJ ONS IN GROEP 7/8 WAS ER EEN VETERAAN IN DE KLAS. HIJ  WAS EEN  VN SOLDAAT. HIJ HEET FRED DRIESSEN. HIJ WAS EEN VN SOLDAAT IN LIBANON VOOR EEN HALF JAAR. HIJ VERTELDE ONS VERHALEN EN LIET FILMPJES ZIEN. ZO VERTELDE HIJ DAT HIJ NIET MOCHT SCHIETEN. WIJ ALS KLAS VONDEN HET HEEL INTERESSANT, OMDAT WIJ AL VEEL MET DIT PROJECT BEZIG WAREN.

GESCHREVEN DOOR HIND

 

We hebben het in onze klas over 4 en 5 mei gehad. We hebben '13 in de oorlog' gekeken. Dat is een leerzaam programma over de 2de wereldoorlog. Ook we hebben er gedichten over gemaakt die hebben we voorgedragen bij de maandviering. Op 3 mei hebben wij een veteraan in de klas gehad die in de oorlog in libanon is geweest. Hij vertelde ons over zijn dienst in Libanon, wat hij deed en wat er aan de hand daar was. Ook vertelde hij dat hij ptss heeft gehad. Hij werkte voor de VN, dus de verenigde naties. Hij heeft ons veel dingen uit zijn tijd in Libanon laten dragen zoals zijn helm en zijn barrett. Het was een leuke en leerzame ervaring hem in de klas te hebben.

Geschreven door Jesaja Dramé


18 apr 2017 - Schoolvoetbal 2017
Preview foto Onze toppers hebben weer meegedaan aan het schoolvoetbaltoernooi. Ze hebben hard gestreden en er zaten daardoor ook prachtige wedstrijden tussen. Onze ploeg heeft zich sportief gedragen. We zijn dan ook ontzettend trots op ze!

14 mrt 2017 - Stage
Op dinsdag 14 maart hebben we stage gelopen bij twee verschillende bedrijven. Dit was een project in samenwerking met JINC, Albert Heijn (Voorhof) en Adams Factory (Lelycentre).

Elk kind heeft dromen en talenten. Om deze dromen en talenten meer inhoud te geven is het belangrijk dat je weet wat je nodig hebt om dit tot goede ontwikkeling te laten komen. Voorafgaand aan de stage hebben we een aantal opdrachten gemaakt om ons meer te richten op de toekomst. Zo heeft ieder kind een beroepentest gedaan, een beroep onderzocht, een interview gehouden met een ouder en een goede voorbereiding op de stagedag gehad.

Toen was het moment daar: we mochten echt stagelopen in een bedrijf! De groep werd in tweeën gesplitst en mocht naar het bedrijf van zijn/ haar keuze. Daar kregen we een rondleiding, een gesprek over het bedrijf en de werknemers, we mochten al onze vragen stellen en uiteindelijk ook zelf de handen uit de mouwen steken.

Al met al een leuke, leerzame dag! In ons foto album is te zien wat we hebben gedaan.

Wij zijn Jinc, Albert Heijn en Adams Factory ontzettend dankbaar voor deze bijzondere ervaring.


24 jan 2017 - Workshop Land Art
Vandaag hebben we een kunstenaar in de klas ontvangen. Juf Wanda herhaalde nog even kort met ons wat we vorige week hebben gedaan en gezien. Daarna gingen we aan het werk met ons eigen Land Art project. We moesten rekening houden met de plek van het project, het materiaal waar het mee gemaakt is, wat voor verhaal er achter zit, vanaf welke plek het project te zien is, of je er op kunt of alleen naar kunt kijken en of het goed op schaal gemaakt is.

Iedereen heeft hard z'n best gedaan. De uiteindelijke projecten blijven nog even geheim. Deze gaan we namelijk tentoonstellen tijdens de afsluiting van de Culturele Haven. U kunt al wel een kijkje nemen in het foto album om ons aan het werk te zien.


17 jan 2017 - Excursie Land Art
Preview foto 17 januari was een koude dinsdagmorgen die wij doorbrachten in een warme, luxe bus. We gingen namelijk op excursie voor de Culturele Haven. We zijn bezig met de vragen 'Waar kom je vandaan?' en 'Waar ga je naar toe?'. Vooral de eerste vraag was vandaag van toepassing, want we gingen twee Land Art projecten bezoeken. We zijn bij Aardzee en Exposure geweest. Onder begeleiding van een echte gids hebben we veel informatie gekregen en hebben we veel gezien.

Neem vooral een kijkje in het foto album.


22 dec 2016 - Eline op visite
Preview foto De laatste schooldag voor de kerstvakantie viel op donderdag. Dan werkt juf Bianca niet, maar ze wilde wel iedereen even persoonlijk fijne feestdagen wensen. Daarom kwam Eline mee naar school en dat was natuurlijk erg gezellig...

13 dec 2016 - Sinterklaas 2016
Wat een top feest! We zijn ontzettend verwend door heel creatieve surprises en verassende cadeautjes. Ook hebben de Sint en zijn pieten ons getrakteerd op een bezoekje. Over ieder kind had hij iets te vertellen. In de middag was er een Sinterklaas circuit met leuke activiteiten. Voor een klein overzicht van deze geslaagde dag verwijzen wij u graag naar het album 'Sinterklaas 2016'.

25 nov 2016 - Groep 8 op bezoek bij Vakcollege Arcus
Donderdag 24 november zijn de kinderen van groep 8 naar Arcus geweest om kennis te maken met het Vakcollege. Daar hebben de kinderen 5 leuke techniek en wetenschap workshops gedaan.

 

Bekijk het foto album en zie hoe leuk het was!


01 nov 2016 - Handbal toppers!
Preview foto We hebben 31 oktober onze eerste wedstrijden van het handbaltoernooi gespeeld. Het ging er fanatiek aan toe in de sportzaal van de Rietlanden. We speelden onze wedstrijden in twee verschillende hallen. Hal 1 is tot nog toe favoriet, omdat we daar de wedstrijd hebben gewonnen. In hal 2 hebben we helaas verloren. De sfeer bleef goed en onze ploeg was erg sportief. Het plezier straalde er vanaf!

We willen de toeschouwers bedanken voor hun steun en enthousiasme! Leuk dat jullie er met z'n allen bij waren om onze ploeg aan te moedigen.

 

Vanmiddag spelen we om 16:30 uur en om 16:45 uur onze laatste twee wedstrijden. Komt u dan ook aanmoedigen? Dat zouden we ontzettend leuk vinden!

 

Namens team Ichthus: Succes vanmiddag! Zet 'm op!


- Karim in de prijzen!
Preview foto Tijdens de kinderboekenweek hebben we meegedaan aan een schrijfwedstrijd van de SGL. De opdracht was een tekst te schrijven over het thema. Het verhaal van Karim is door de vakjury van het SGL uitgekozen als beste verhaal van de klas. Als prijs kreeg Karim alle winnende verhalen in een boek gebundeld. Op school hebben we ook een extra boekje, zodat we allemaal mee kunnen lezen.

Karim, gefeliciteerd met deze mooie prestatie!